NEWS

Po stopách Čechů na Novém Zélandu - v počadu České televize

03.01.2022

Po stopách Čechů na Novém Zélandu - v počadu České televize

Česká televize v pořadu "Události v kultuře" věnovala 28. prosince 2021 pozornost nově vydané knize z nakladatelství Machart. Jedná se o titul historika Martina Nekoly s názvem Po stopách Čechů na Novém Zélandu.

09.03.2020

Recenze: Detektivní fixe ze hřbitova ideálů

Každý řádný primitiv ve svém pralese ví – antropolog vám to potvrdí – že za pád větve na jeho hlavu může nějaký ve větvi skrytý zloduch. Obdobně moderní člověk ví – či spíše měl by vědět – že za světem, který ho obklopuje se skrývá ještě jiný svět, obývaný bytostmi, které tahají za pomyslné provázky. A pokud by ještě nevěděl, že onen tajuplný svět je vytvořen bezbožnou koalicí svobodných zednářů a jim ideově podobných stoupenců společenských teorií, které se už od 18. století šíří z Francie, tak je nutné mu to připomenout.

06.03.2020

Komenského ORBIS PICTUS očima Václava Sokola

V berounském Muzeu Českého krasu se ve čtvrtek 5. března 2020 uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy "Komenského ORBIS PICTUS očima Václava Sokola". Autor zde prezentovval především ilustrace k novému vydání Komenského knihy z nakladatelství Machart, ale i svoji aktuální volnou tvorbu.

15.03.2019

Rudolf Kopecký: Nesmiřitelný bojovník i milující otec

Pokud se lidský věk přehoupne přes devadesátku, dávají o sobě znát i neduhy těla. A prožívá-li člověk podzim svého života daleko od země, kde se narodil, bez dětí, které opustily svět dávno před ním – není to mnoho důvodů k radosti. Ale i v takové chvíli může zažít okamžiky radosti. Jako paní Eva Kaufmann, když jí sousedé, kteří o ni v anglickém Orpingtonu pečují, doručili nečekaný balíček z Prahy...

07.11.2018

Představení memoárů Rudolfa Kopeckého

Původně to měl být skromný křest, nakonec se z toho vyklubal příjemný více než dvouhodinový literární večer. Nakladatelství Machart představilo 6. listopadu v prostorách pražské knihovny Libri prohibiti svůj příspěvek ke stému jubileu republiky - knihu pamětí prvorepublikového novináře a celoživotního bojovníka proti totalitě Rudolfa Kopeckého.

16.11.2017

Dvojitý křest: Povídky ke kávě a Beroun sobě

Ve středu 15. listopadu 2017 proběhl v berounském Muzeu Českého krasu DVOJITÝ KŘEST. Mezi čtenáře tak byly uvedeny nové knihy Hany Hrabákové (Povídky ke kávě III.) a Rudolfa Kadeřábka (Beroun sobě).

07.09.2017

Kameel Machart: rozhovor pro grafický časopis FONT

Berounský patriot, výtvarník, šéf menšího grafického studia a nakladatelství, jehož portfolio je široké – od log po vtipné ilustrace, nás nedávno zaujal i stylizací znaku pro FF UK. Když soutěž zrušili, rozhodli jsme se Kameela představit čtenářům a požádat ho o vytvoření pečeti, která se naopak použije (na obálku Fontu). À propos: kromě obálky vytvořil Kameel i dvoustránku krok za krokem.

16.02.2017

Tomáš Šmejkal oslavil výstavou

Shodou šťastných okolností se na den přesně sešel termín vernisáže výstavy Tomáše Šmejkala s datem jeho narození. Při příležitosti slavnostní vernisáže 2xŠMEJKAL mohli návštěvníci nejen blahopřát autorovi k jeho čerstvým padesátinám, ale také vzpomněli dvacet let od úmrtí jeho otce Jiřího, jehož stručné retrospektivě je věnována část expozice.

02.12.2016

Povídky ke kávě pokřtěny

Muzikanti z poberounské kapely Třehusk (v čele s Miloslavem Frýdlem) byli ozdobou slavnostního křtu knihy Hany Hrabákové POVÍDKY KE KÁVĚ (II.). Kniha z produkce berounského nakladatelství Machart byla slavnostně pokřtěna v Muzeu Českého krasu ve středu 30. listopadu.

11.11.2016

Kuchařka Jitky Soukupové

Ve čtvrtek 10. listopadu 2016 se v kavárně Jiná káva konal křest knížky Zdravé talíře berouské autorky Jitky Soukupové. Obsahuje více než 100 receptů, rad a pokynů pro všechny, kteří chtějí zdravě jíst.

14.09.2016

Obálku Haška zdobí Karel Paták

Právě v těchto dnech přichází na knižní trh novinka z produkce berounského nakladatelství Machart - titul Jaroslav Hašek / Sebrané verše. Není bez zajímavosti, že nakladatel pro grafickou úpravu obálky použil olejomalbu berounského výtvarníka akademického malíře Karla Patáka.

13.06.2016

Bellifortis na Točníku

Slavnostní vernisáží byla v neděli 12. června zahájena v prostorách Purkrabského paláce na Točníku jedinečná výstava s názvem Bellifortis. Jak uvedl točnický kastelán a autor konceptu celé výstavy JUDr. Petr Zemánek, jedná se o expozici, která se věnuje unikátnímu středověkému rukopisu Conrada Kyesera.

26.05.2016

Křest knihy Jana Velíška "Ležela kočka s andělem"

25. května se v Městské knihovně v Berouně konal křest knihy Jana Velíška "Ležela kočka s andělem". Sál byl zcela zaplněn. Hrála kapela Tři dny na břiše, slavnost uvedl Kameel Machart, který za podpory města Berouna knihu vydal a také ji ilustroval.

04.12.2015

Katalog berounských výtvarníků

Křest v Duslově vile 2. 12. 2015 Ve středu 2. prosince se v Duslově vile v Berouně při zahájení Salonu berounských výtvarníků konal také křest publikace "Berounští výtvarníci".

Nejnovější knihy

Zednáři, Masaryk, katolíci

trnitá cesta od nenávisti k dialogu
Ctirad Václav Pospíšil
Veronika Řeháková
Jan Sušer

Cirque Maçonnique

ke století českého svobodného zednářství
Jiří Slíva

Nejnovější grafika

Naděje v medicíně

Mgr.A. Andrea Borovská